2020 Rit 22 – Waver-Namen

16 vertrekkers is niet slecht voor een rit op verplaatsing en bij perfecte weercondities zoals vandaag is zo’n rit echt een plezier. Waver-Namen geldt dan ook als 1 van onze mooiste ritten.

Iedereen was op tijd op post. Willy met Jos in de camionette en Gie samen met Hans sloten het rijtje in de Rue de l’Eglise.

Bij sommigen was toch enige zenuwachtigheid te merken. Waarschijnlijk omdat de hellingen vandaag iets langer, stijler of hoger zijn dan normaal. Maar de meesten zitten goed in vorm en hoeven eigenlijk niets te vrezen in deze 112 km lange rit.

De eerste 35 km brengen ons onder aanvoering van Jos (wie anders) en Hans T. over Waals-Brabantse heuvels naar Namen, de hoofdstad van het Waalse gewest. Vandaag geen citadel langs de gebruikelijke kasseitjes wegens wegwerkzaamheden. Dan maar een andere kant en daar wachtte ons toch een kleine verrassing: de klim begon in de Rue Charles Wérotte, langs de Rue de la Colline en dan de Chemin des Mélèzes waar de percentages opliepen tot 15%. Kort maar krachtig. Zelfs het versnellingsapparaat van Eddy Tierens hield het hier voor bekeken en zou hem de rest van de rit parten spelen. Voor de meesten was dit de eerste keer langs hier de citadel op, behalve voor kleinen Eric natuurlijk, maar langs welke paden heeft die nog niet gefietst? En boven waren inderdaad sommigen de kluts kwijt: “Waar zitten we nu?”. Maar geen paniek, we waren gewoon daar waar we andere keren aan de afdaling beginnen.

Vanuit Namen ging het even langs de Maas richting Hoei en dan de tweede noemenswaardige helling naar Erpent. Niet echt steil maar de groep valt hier wel in stukken als er tempo gemaakt wordt. Bovenaan linksaf op de N4 waar de weg toch nog meer dan een km blijft oplopen. Bovenaan linksaf in de Rue Grande waar we een stukje van de mooie Ardennen meepakken. Het laatste deel sluiten we af met de lange afdaling naar de Maas in Namêche waar steeds stevig tempo gevoerd wordt. Namêche is ongeveer halfweg en een goede locatie als tussenstop. Maar dit was de voorbije jaren al meermaals anders en moesten we onverrichterzake verder rijden omdat het ene na het andere café ermee ophield te bestaan. Maar de inwoners hebben ingezien dat Namêche zonder café toch wel iets te triestig oogt en hebben het stationnetje, dat toch geen dienst meer deed, omgevormd tot café. Of dit op verzoek van piloot Gie was laten we hier in het midden, we zijn er wel blij mee.

Na de stop is het direct vanaf de eerste meter zwoegen om boven te geraken op de steile noordoever van de Maas. Er was gevraagd om bovenaan te wachten waar het steilste van de klim gedaan is. Zodoende konden de mindere klimmers terug aanpikken en bleven die gespaard van een stukje eenzame tegenwind. De weg loopt hier zeker nog meer dan 1 kilometer vals plat bergop over kale velden tot aan de bomen die het eerste dorpje omgorden. In vroegere edities werden hier traditioneel nog heroïsche vluchtpogingen en achtervolgingen ingezet. Doch, we zijn misschien wat wijzer geworden en verkiezen voor het mooi verdelen van de krachten tot op het einde.

Dat is wel nodig want er komen nog enkele hellingen aan die er mogen wezen. Ondertussen kreeg ook Jelle problemen met zijn schakelapparaat: van groot naar klein was ok maar omgekeerd lukte niet meer. Maar had hij het niet gezegd, ik had het nog niet eens gemerkt.

Sterke koprijders melden zich vooraan zoals Frank, Hans T en Jos die vandaag weeral rijdt voor wat hij waard is.

We trekken mooi rond de kasseiweg in het Bois de Buis want blijkbaar is die zelfs met de auto niet meer te doen. Veilig en voldaan komen we toe in Corroy-le-Grand. Behalve voor Jelle dan die liever met de fiets naar huis rijdt als extra training dan mee met pa in de auto.

———————————————————–

Richtlijnen

OPGEPAST: Dit is een rit op verplaatsing met vertrek iets voorbij Waver in Corroy-le-grand. Met de wagen is het ongeveer 45 min rijden. 

Er zijn 2 mogelijkheden betreffende verplaatsing naar het vertrek:  

  • Ofwel vertrek in groep vanuit Kalfort om 06.45samenkomst op Coolhem parking 
  • Ofwel vertrek direct in Corroy-le-grand  –  Rue de l’eglise 10 om 07.45 stipt. (probeer met de wagen aan te komen om ong. 07.30) De start is te bereiken via E411 voorbij Waver – Afrit 9 dan links, paar km volgen en dan rechts voorbij kerk.  

Piloot voor deze rit is Guido. 

Auteur: admin chris

Voorzitter Wielertoeristenclub De Snelvoeters