31 maart 2024 – Schoonaarde

door Eddy Daems

Op Pasen vieren we de dag dat Jezus vroeg is opgestaan (uit de dood). Op diezelfde feestdag waren 29 Snelvoeters ook een uurtje vroeger dan normaal opgestaan (zomeruur) voor de rit naar Schoonaarde, een dorpje aan de Schelde in de Denderstreek.
De enige die vergeten was zijn klok te verzetten was onze clubkampioen van vorig jaar, Marc V. Hij reed ons tegemoet ter hoogte van Wieze, zijn punten in het klassement veiligstellend.

Jos, Jelle V en Dieter D namen het leeuwendeel van het kopwerk van het eerste deel van deze rit voor hun rekening. Na de pauze namen Yvan P en Bjorn M de rol van hen over. Met deze laatste beschikken de Snelvoeters nu over een flink aantal ijzersterke kopmannen, die menig wielertoeristenclubje ons benijdt. Frank VdV had het als boegbeeld van onze club net iets te druk met het oprakelen van oude wielerverhalen uit 1985 (bronzen medaille tijdens het WK voor amateurs), waardoor hij het kopwerk aan zich voorbij moest laten gaan.

Na 45 km volgde de eerste stop van het seizoen. In ‘Onder den Toren’ in Oudegem bestelde Frank VdV stante pede 10 koffies, zodat we in een mum van tijd voorzien werden van de nodige opwekkende dranken. De plaatselijke stamgasten moesten lijdzaam toekijken hoe hun plaatsen werden ingenomen door een peloton met modder besmeurde en bananenschillen achterlatende amateur-coureurs.

Niet lang na de stop verzekerde verslaggever Erik S zich van een plaatsje in het verslag van de dag door vrij opzichtig ‘plat’ te vallen. De gelegenheid voor Andy R om het record pechverhelping van Hans VH te breken. Tevergeefs!
Ondertussen waren wij op het parcours van de Ronde terechtgekomen, wat te merken was aan het publiek dat zich steeds meer verzamelde aan de kant van de weg.

Tussendoor maakten filmmakers Chris V en Erwin DC nog de nodige beelden voor de op stapel staande documentaire met unieke beelden van onze Snelvoeters-ritten. Alle grote wielerteams doen dat tegenwoordig!

Na een ultieme – volgens sommigen te gevaarlijke – versnelling toen we Kalfort binnenreden, hadden Cindy en Jurgen in café Coolhem reeds de nodige (paas)eitjes gebroken om ons te voorzien van smakelijke bokes met gebakken ‘eikes’. Daarbovenop schonk Jurgen ons nog een chocoladen paashaas. Fijn te zien dat hij zo bekommerd is om onze gezondheid en recuperatie, want studies genoeg die beweren dat pure chocolade goed is voor duursporters.

En alsof dat nog niet genoeg was, had Jurgen zich ‘in de rapte’ nog een reuzengroot scherm aangekocht, zodat wij de Ronde vanop de eerste rij konden volgen, althans voor diegenen die nog een derde helft aan ons rit wilden toevoegen en diegenen die nog geïnteresseerd waren na het afhaken van onze Wout. De andere helft van de Snelvoeters hadden zich al een tijdje uit de voeten gemaakt voor het vervullen van hun paasplichten. Als dat de enige toegeving is die zij moeten doen om de rest van het seizoen in alle vrijheid te mogen blijven fietsen, is dat met plezier gedaan.

Auteur: admin chris

Voorzitter Wielertoeristenclub De Snelvoeters